Grejpfrut je voće, bogato vitamlnom C i fitohemikalijama, jača imunitet, reguliše metabolizam, sprečava razvoj karcinoma naročito pluća i debelog creva.
Grejp sadrži fiavonoide neutralizatore supstanci koje podstiču razvoj malignih ćelija. Nacionalno američko
udruženje hemičara preporučuje sok od grejpfruta kao obavezan deo doručka jer je ovo voće odlično preventivno sredstvo protiv karcinoma pluća i debelog creva.

Ublažava grip i prehladu
Grapefruit

Novija saznanja o grejpfrutu potvrđuju da je ovaj plod veoma efikasan u borbi protiv virusa i bakterija, pa se preporučuje u terapiji gripa i prehlade. Ekstrakt semenki grejpa snažno je sredstvo protiv oko 800 vrsta bakterija i oko 100 vrsta gljivica.

Od cveta grejpfrutovog drveta priprema se esencija koja leči nesanicu, ali i Grejpfrut je tropski plod koji sadrži više pomoći za tegobe izazvane raznim bolestima, a njegovu lekovitost poznavali su Abordžini iz Australije, koji ga koriste kao univerzalan lek i sadrži pektin koji smanjuje holesterol u krvi. Žuti grejpfrut ima manje vitamina C nego ružičasti, dok ekstrakt lista ima protivupalno dejstvo. Sok je bogat biofiavonoidima koji pospešuju rad jetre i metabolizam želuca i creva i podstiču proces mršavljenja.

Neki lekovi mogu ući u interakciju sa sokom od grejpfruta, zbog čega se njihovo dejstvo smanjuje. Tu spadaju medikamenti protiv alergija, srčanih oboljenja, neke vrste citostatika, pilule za kontracepciju … Međutim, u mnogim slučajevima ovo voće izaziva i suprotan efekat: grejpfrut je specifičan po tome što se neki njegovi sastojci razgrađuju preko enzima iz jetre, koji zbog “prezauzetosti” ne mogu da razgrađuju lekove. Stoga u krv pristižu neočekivano veće količine medikamenta koji postaje toksičan jer ga ima previše. TaKođe, osobama koje uzimaju antibiotike sa sokom od grejpfruta intekdja može trajati duže nego što je uobičajeno.

jetre i jačaju arterije. Sok crvenog grejpfruta sadrži likopen i karotenoide, koji imaju antitumorsko svojstvo i ublažava tegobe koje prate osteoartritis i reumatski artritis, te deluje na ravnotežu hematokrita u krvi.

Grejpfrut čisti creva i stabilizuje crevnu fioru, a zahvaljujući posebnom sastojku naringinu, koji plodu
daje gorkast ukus, ubrzava proces varenja. Takođe, dobar je izvor pantotenske kiseline (vitamina B5) koja
ima ključnu ulogu u proizvodnji ćelijske energije.
Studija nemačkih naučnika ukazuje na to da konzumiranje grejpfruta pomaže u borbi protiv bolesti zubnog
mesa. Istraživanja su pokazala da dva ploda dnevno smanjuju rizik od krvarenja desni.

Sok

Uzimati 2-3 dl soka od grejpa dnevno za jačanje zdravlja, atokom
dijete ili lečenja neophodno je piti oko litar ovog napitka.

Čaj

Dobro oprati grejp, oljuštiti ga, preliti koru sa pola litra vode i kuvati na
laganoj vatri 20 minuta. Ovaj čaj pod stiče cirkulaciju krvi.

Semenke

Preporučuju se za lečenje gljivičnih infekcija kože: istucati semenke čekićem za meso, preliti litrom mlake vode i ostaviti da odstoji preko noći. Sutradan ovom tečnošću, dva puta ujutro i uveče, mazati obolela mesta.