Tumor kožeNajčešći maligni tumor kože je bazocelularni karcinom ili bazaliom. Tri puta je češći od spinocelularnog karcinoma. Najugroženiji su muškarci stariji od pedeset godina, svetlih očiju, kože i kose. Može se javiti i kod mlađih osoba čak i kod dece.

Ovaj tumor nastaje kod osoba koje su pored toga mnogo izložene suncu i vetru, a to su poljoprivrednici, farmeri i mornari. On se javlja na mestima ranijih povreda, ožiljaka i zbog stalne iritacije npr. brijanjem.

Sporo rastući tumor

Bazocelularni karcinom se javlja na mestima koje su inače jako teške za hirurški rad npr očni kapci, nos. Javljaju se na delovima tela izloženim suncu: dekolte, lice, gornji deo leđa, šake. Ovaj tumor raste jako sporo i podmuklo. Mnogo dragocenog vremena prođe dok oboleli shvati da se javi lekaru. To otprilike iznosi četiri do pet godina.

Skoro nikada ne metastazira

Karakteristika ovog tumora je da su jako retki slučajevi u praksi da je ovaj tumor ikada metastazirao. Dugo se smatralo da je ovaj tumor dobroćudan baš zbog toga. Ali njegovo ponašanje u odnosu na okolinu i to da jako agresivno razara okolna tkiva čak i kost pokazuje ipak suprotno.

Rana koja nikada ne zarasta

Bazocelularni karcinom kože prvobitno izgleda kao bezbolan čvorić čvršće konzistencije žućkastocrvene ili smeđe boje koji dugo stoji nepromenjen. Posle nekog vremena javlja se udubljenje na njemu, rana koja se širi jako sporo u širinu i dubinu. Česti su slučajevi da mu pacijent ne pridaje naročit značaj. U principu svaka rana koja ne zarasta duže od tri meseca je sumnjiva na ovaj tip tumora. Smrt može nastupiti u slučaju širenja na strukture mozga.

Lečenje tumora

Lečenje tumora je isključivo hirurško. Odstranjuje se ceo tumor i dva do tri milimetara zdrave kože. Isečak se obavezno šalje na patohistološku procenu. U slučajevima raširenijih tumora neophodno je uraditi plastičnu rekonstrukciju dela lica koji nedostaje ne bi li se koliko toliko vratio izgubljeni izgled.

Bitan faktor – vreme

Ovo je sto procentno izlečiv tumor naravno kada se javite na vreme. Tada je i nedostatak nastao operacijom manje vidljiv. Nedopustljivo je da se izgubi život zbog ovako lako pregledljivog tumora. Zato svaku ranu na licu, sumnjive prirode koja dugo ne zarasta obavezno prijavite lekaru.