zivotinjski-proteini


Čoveka savremenog doba sve više zanima da li je moguće uneti dovoljnu količinu proteina putem biljne hrane? Međutim, mnogo važnije pitanje bi bilo da li životinjski izvori nude kvalitetnije belančevine od drugih.

Naučnici su sproveli eksperiment ne bi li utvrdili koje belančevine su najboljeg kvaliteta za čoveka. Ispostavilo se da je mešavina aminokiselina u potpuno vegeterijanskoj ishrani, najsličnija mešavini u majčinom mleku, jedinom vrstom hrane koja u potpunosti zadovoljava sve potrebe ljudskog organizma za aminokiselinama.

Dokazano je da namirnice kao što su pasulj, krompir, bundeva, kukuruz, integralno brašno, soja, i ovas sadrže dovoljnu količinu svih osam esencijalnih aminokiselina.

Ako ih kombinujemo u toku dana i unesemo u organizam u većoj količini, može se desiti i da preteramo u odnosu na preporučenu dozu proteina.

Mnogo proteina u ishrani i opasnost od raka

Međunarodne studije pokazuju da je rak limfnih žlezda mnogo češći u zemljama u kojima se konzumira više životinjskih proteina. Potvrđen je i štetan uticaj mleka i goveđih proizvoda upravo na tu vrstu raka. Povećan unos životinjskih belančevina znatno utiče na povećanje rizika od raka dojke, debelog creva, materice, prostate i bubrega, tvrde pojedini naučnici.

Postoje razna obaveštenja koja tumače ovu vezu. Prema jednom od njih, životinjski proteini dovode do povećanja određenih hormona rasta, koji stimuliše i rast tumora. Drugi smatraju da velika količina životinjskih belančevina dovodi do razaranja belih krvnih zrnaca, poznatih ubica ćelija raka.

Inače, najpoznatiji razarači belih krvnih zrnaca su dve aminokiseline, fenilalanin i tirozin, kojih ima najviše u pilećim grudima, bifteku, tunjevini, sočivu, jajima i mleku.

Povećan unos belančevina i rizik od stvaranja kamena u bubregu

Prekomeran unos belančevina povezan je i sa povećanim rizikom od stvaranja kamena u bubregu. Kalcijum koji se izvlači iz kostiju, izbacuje se putem mokraće ,a zadržavanje ovog minerala u bubrezima doprinosi stvaranju kamena. Ako je neko već imao kamen u bubregu, a i dalje unosi više od 61 gram proteina dnevno, velika je verovatnoća da će se kamen ponovo pojaviti. Pored toga, višak proteina u ishrani slabi i funkciju bubrega. Dakle, da biste sačuvali zdravlje sopstvenih bubrega, jedite biljne namirnice koje sadrže kvalitetnije i neškodljive proteine, preporučuju stručnjaci.

Snažno podiže i aktivira Vaš imuni sistem

primed13fortePrimed 13 Forte  je prirodan preparat napravljen po proverenoj recepturi, na bazi meda i medicinskih gljiva kordiceps, reishi, šitake i jezgra kajsije. Povoljno deluje na imunitet, pa se može koristiti u prevenciji i kao pomoć u tretmanu različitih poremećaja zdravlja.