DNKPozitivan rezultat genetskog testiranja ne znači da žena ima rak niti da će ga sigurno dobiti, već samo predstavlja upozorenje.
Genetsko testiranje za otkrivanje sklonosti obolevanja od raka dojke i/ili jajnika,mutacije BRCA i BRCA2 u svetu se sprovodi već desetak godina, a odnedavno i kod nas.

Nasledni rizik od tumora

Gene BRCA1 i BRCA2 svako od nas nosi u sebi, i to u dve kopije, jedna je nasleđena od majke, druga od oca. Oba gena su vrlo važna. Njihova glavna uloga je u popravci oštećenja DNK i važni su za funkcionisanje ćelija organizma u celosti. Ako nisu mutirani, ne uzrokuju nikakvu bolest, ali ako postoji mutacija, ne mogu obavljati tu važnu funkciju. Ponekad su u tim genima prisutne i nasledne mutacije koje mogu prouzrokovati bolest, i između ostalog i rak jajnika i dojke. Povećan rizik od raka dojke i jajnika postoji samo kod onih žena koje su nasledile mutaciju u jednom ili oba gena, BRCA1 i BRCA2 što se danas može otkriti genetskim testiranjem. Osim za rak dojke, promene u tim genima mogle bi poslužiti kao rani pokazatelji mogućeg razvoja raka jajnika, jer je tu vrstu raka jako teško otkriti obzirom da za to nema odgovarajućih ranih pokazatelja.

Pozitivna mutacija povećava rizik od tumora

Brojna istraživanja su pokazala da su žene sa mutacijom BRCA1 i BRCA2 gena pod rizikom od 87 do 100% za razvoj dojke i 44% za nastanak karcinoma jajnika, dok kod opšte populacije taj rizik iznosi svega 8 procenata.
Važno je istaći da pozitivan rezultat ne znači da žena ima rak niti da će ga sa sigurnošću dobiti, nego samo predstavlja upozorenje da pripada grupi sa vrlo visokim rizikom i da je potrebno češće vršiti kontrole i rigoroznije se pridržavati preventivnih mera.

Prirodna borba sa mutacijama

Štetan efekat genetske mutacije možete neutralizovati ako usvojite ove prirodne metode prevencije raka.
– Uzimanje vitamina D je najjednostavniji način smanjenja rizika od raka dojke.
Uzimanje selena u dozi od 200 mikrograma dnevno tri meseca značajno smanjuje rizik od karcinoma kod žena sa mutacijom.
primed13forte Primed 13 Forte koji u svom sastavu sadrži medicinsku gljivu kordiceps koji ima izrazito antioksidativno dejstvo.