tumor dojkeMaligni tumor dojke je najčešći maligni tumor kod žena. Kod žena sa uznapredovalim malignim tumorom dojke najčešće mesto metastaza su kosti i javljaju se kod 65 do 75 posto pacijentkinja. Češće se javljaju kod pacijentkinja sa hormonski pozitivnim tumorom dojke.
Metastaze u kostima mogu dovesti do preloma kostiju, bolova ,smanjene pokretljivosti i do hiperklcemije – povećanja nivoa kalcijuma u krvi. Takođe može doći i do sindroma kompresije (pritiska) na koren živca ili kičmenu moždinu. Sve navedeno dovodi do pogoršavanja opšteg stanja pacijentkinje. Iz tog razloga je briga o kostima važan element u lečenju uznapredovalog tumora dojke.

Vrste koštanih metastaza

U metabolizmu kostiju učestvuju dve vrste ćelija : osteoblasti koji stvaraju kost i osteoklasti koji razgrađuju kost. Kod zdrave kosti ta dva procesa su u ravnoteži, dok kod metastaza jedan od ova dva procesa je izražen u većem procentu.
Prema izgledu na rengenskom snimku, razlikujemo osteolitične metastaze, kod kojih dolazi do razgradnje kostiju i osteoblastične metastaze kod kojih dolazi do stvaranja nove, ali slabije kosti. Kod tumora dojke najčešće se sreću osteolitične metastaze.
Prvi znak koštanih metastaza je bol, koji se u početku javlja povremeno i potom se pojačava i postaje stalan. Bol je jači u toku noći, remeti spavanje . Kako je karlica prvo mesto nastanka koštanih metastaza, jak bol u leđima je često znak postojanja metastaza. Pritisak na kičmenu moždinu je uzrokovan pritiskom tumora , može oštetiti nerve i zahteva hitno lečenje. Manifestuje se slabošću ekstremiteta, njihovom utrnulošću i smetnjama pri mokrenju. Kosti zahvaćene metastazama se lako lome, čak i pri svakodnevnim aktivnostima. Iznenadna jaka bol može biti znak preloma kosti.
Prilikom razgradnje kostiju dolazi do otpuštanja kalcijuma u krv. Zbog toga nastaje hiperkalcemija, tj. povećan nivo kalcijuma u krvi. Ona se manifestuje zatvorom, mučninom, gubitkom apetita, jakom žeđi, i ukoliko se ne leči, može dovesti do kome.
Najjednostavnije dijagnostičke metode otkrivanja koštanih metastaza su rentgen i scintigrafija kostiju. Kompjuteriziranom tomografijom (CT) metastaze se mogu otkriti u ranijoj fazi u odnosu na rendgen. Još preciznija dijagnostička metoda su PET CT i magnetna rezonanca. U krvi pacijentkinje je često povećana i alkalna fosfataza kao znak aktivnih promena u kostima.

Primed 13 kordiceps je prirodni praparat koji se preporučuje kao prevencija nastanka malignih tumora, kao dodatak terapiji malignih tumora i kao prevencija javljanja metastaza. Primed 13 kordiceps deluje supresorno i inhibirajuće na maligne ćelije. Ovaj prirodni preparat jača organizam tokom hemioterapije i ne dozvoljava nastajanje neželjenih efekata hemio i radio terapije. Osim toga Primed 13 kordiceps deluje stimulativno na sve vitalne organe.Kod benignih promena može zaustaviti ili smanjiti proces.

tumor

Primed 13 kordiceps-prirodni preparat protiv tumora.

Telefoni za informacije su : 0113912431, 0113288948, 011 2168073. Preparat možete nabaviti u Primed biljnoj apoteci, ulica Vojvode Stepe 120, Primed biošopu I ,TC Milenijum, Knez Mihajlova 21a, lokal 54, Primed biošopu II, TC Piramida, Jurija Gagarina 151 g, lokal 10.