zabludaOdređena mišljenja o tome kako karcinom nastaje i kako se širi, iako su sa medicinske strane gledano, netačne, mogu zvučati veoma logično. Pogrešne ideje o karcinomu nekada mogu izazvati nepotrebnu brigu, a s druge strane, mogu remetiti dobru prevenciju i odluke vezane za lečenje prisutne bolesti.

Karcinom=smrtna presuda

Poslednjih decenija, sa napretkom dijagnostičkih i terapijskih mera, smrtnost od određenih vrsta karcinoma je značajno smanjena. Petogodišnje preživljavanje kod, na primer karcinoma dojke, prostate ili tireoidne žlezde, sada prelazi 90%. Petogodišnje preživljavanje, kada se računaju svi oblici karcinoma, danas je oko 66%. Međutim, ovo su statistički podaci dobijeni analizom velikog broja obolelih. Kada se posmatra pojedinačno svaki oboleli od karcinoma, da li će doći do izlečenja i koliki će njegov životni vek biti, zavisi od većeg broja faktora, kao što su tip i brzina rasta karcinoma i postojanja metastaza u trenutku postavljanja dijagnoze. Takođe, zavisi i od raspoloživih metoda lečenja i opšteg stanja zdravlja osobe.

Šećer u ishrani ubrzava rast karcinoma

Ne. Iako ćelije karcinoma dominantno koriste šećere kao izvor hrane, nijedna studija nije pokazala da će karcinom brže napredovati ako koristite šećer u ishrani, niti da će se smanjiti ili nestati ako izbacite iz upotrebe namirnice bogate šećerom. Ipak, dugoročno gledano, treba izbegavati visok unos šećera hranom, zato što visok unos šećera može dovesti do gojaznosti, koja može biti povezana sa rizikom od pojave određenih vrsta karcinoma.

Karcinom je zarazan

U principu, ne. Karcinom nije zarazna bolest. Međutim, kada je u pitanju transplantacija organa, ukoliko je osoba od koje jeuzet organ nekada bolovala od karcinoma, postoji izuzetno mala verovatnoća razvoja karcinoma kod primaoca organa. Na ovo svakako utiče i imunosupresivna terapija koju osobe sa transplantiranim organom moraju da koriste.
Neki virusi (HPV) koji se prenose sa osobe na osobu jesu potencijalni uzročnici maligniteta, ali karcinom koji se javi kod jedne osobe usled prisustva virusa, ne može se preneti sa jedne osobe na drugu.

Lični stav prema karcinomu utiče na pojavu i ishod bolesti

Do danas, nije pronađena naučna povezanost između psihološkog stanja osobe i rizika od nastanka karcinoma ili pozitivnog ili negativnog ishoda bolesti. Međutim, osobe sa pozitivnim stavom će više težiti da zadrže socijalne kontakte i ostanu aktivna, a emocionalna podrška i fizička aktivnost može samo pozitivno uticati u toku borbe sa karcinomom.

Ako niko iz moje porodice nema karcinom, to znači da ni ja neću oboleti

Ova izjava takođe se ne može uzeti kao tačna. Većina karcinoma nastaje genetskim promenama u toku života jedne osobe, spontano, ili pod uticajem nekih faktora (cigarete, zračenje). Takođe, način ishrane i fizička aktivnost može uticati na pojavu nekih karcinoma. Dakle, iako na rođenju nismo “nasledili” karcinom od naših roditelja, to ne znači da nećemo oboleti nekada u toku života, posebno ako naše navike uključuju pušenje, neaktivnost, unos nezdrave hrane i drugih štetnih činioca.

PRIMED 13 forte

primed13forte

Primed 13 forte  je prirodni preparat na bazi meda i lekovitih medicinskih gljiva sa antikancerogenim efektom, Kordiceps, Reishi i Shitake, obogaćen jezgrom koštice kajsije.

Izrazito antioksidativno delovanje preparata doprinosi prevenciji malignih bolesti, kao i virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija.

Odličan je imunostimulator, pomaže organizmu u borbi sa raznim bolestima, čak i onim najtežim.

Pored prevencije, preparat je pogodan i kao dodatak standardnoj terapiji malignih bolesti, hemoterapiji i radioterapiji jer umanjuje njihove neželjene efekte.