prostataKarcinom prostate je jedan od maligniteta koji se karakteriše odsustvom ranih simptoma i znakova koji bi ukazali na postojanje malignog procesa. Kada se jave jasni simptomi i znaci, karcinom je uglavnom već prešao u uznapredovali stadijum, a tada su mogućnosti za uspešan tretman veoma male.

Karcinom prostate dovodi do uvećanja žlezde koja zatim pritiska uretru i ometa normalno pražnjenje mokraćne bešike. Simptomi koji se mogu javiti su sledeći:

  • osećaj pečenja ili bola pri mokrenju
  • nemogućnost mokrenja
  • učestalo noćno mokrenje
  • slab mlaz urina
  • prisustvo krvi u urinu

Od ostalih simptoma mogu se javiti bol u maloj karlici, bol u leđima ili u predelu kuka i smanjenje telesne mase. Ovo su nespecifični simptomi koji mogu ukazati i na neke druge poremećaje koji nemaju veze sa prostatom. Međutim, i gore navedeni simptomi mogu postojati i kod benignog uvećanja prostate, tako da samo prisustvo ovih simptoma nije dokaz da postoji malignitet.

Svi muškarci posle 40. godine bi trebalo da povremeno kontrolišu zdravlje prostate, kao i muškarci koji već imaju neki od navedenih simptoma, bez obzira na godine života. Testovi za rano otkrivanje karcinoma prostate obuhvataju detekciju PSA antigena u laboratorijskim analizama krvi, kao i manuelni rektalni pregled prostate. Ukoliko se ovim skrining metodama otkrije neka neregularnost, potrebno je dopuniti ih drugim dijagnostičkim procedurama koje će potvrditi ili odbaciti prisustvo karcinoma prostate.