tumor markeri


Šta su tumor markeri?

Tumor markeri su određene materije koje proizvode maligne ćelije, ili ćelije organizma, u slučaju prisustva tumora. Većinu tumor markera proizvode i normalne ćelije, ali u znatno manjoj količini u odnosu na količinu koja se proizvodi u slučaju maligne bolesti.

Tumor markeri se mogu detektovati u krvi, urinu, stolici, tumorskom tkivu i u nekim drugim telesnim tečnostima i tkivima organizma. Po građi, tumor markeri su uglavnom proteinske strukture.

Postoji veliki broj tumor markera. Neki su specifični za određenu vrstu karcinoma, dok drugi mogu biti prisutni kod dva ili više vrsta karcinoma. Do danas nije utvrđen “univerzalni” tumor marker koji može detektovati bilo koji karcinom.

Kakav je značaj praćenja nivoa pojedinih tumor markera?

Određivanje nivoa tumor markera pomaže u postavljanju dijagnoze maligne bolesti i praćenju uspešnosti tretmana. Iako povećane vrednosti tumor markera ukazuju na prisustvo karcinoma, za postavljanje dijagnoze nije dovoljno samo njihovo prisustvo. Neophodno je sprovesti i druge mere dijagnostike kako bi se postavila definitivna dijagnoza (CT, NMR, biopsija tkiva).

Praćenje bolesti pomoću tumor markera

Kada je u pitanju praćenje bolesti, vrši se periodično određivanje vrednosti tumor markera pre, u toku i nakon tretmana. Na osnovu dobijenih vrednosti zaključuje se o uspešnosti tretmana. Ukoliko je tretman uspešan, očekuje se postepeno smanjenje nivoa tumor markera. Njihovo ponovno povećanje može ukazivati na recidiv bolesti.

Najčešće određivani tumor markeri su : alfa-fetoprotein (karcinom jetre i germinativnih ćelija), beta-2-mikroglobulin (multipli mijelom), beta-hCG (horiokarcinom), CA15-3 i CA27.29 (karcinom dojke), CA-125 (karcinom jajnika), PSA antigen (karcinom prostate) i drugi.

U prevenciji i tretmanu malignih bolesti mogu se koristiti različiti prirodni preparati.

U toku tretmana tumora, kao pomoćno sredstvo za poboljšanje imuniteta i jačanje organizma preporučujemo PRIMED 13 FORTE.

PRIMED 13 Forte je prirodan preparat, na bazi meda, medicinskih gljiva Kordiceps, Reishi i Shitake, obogaćen jezgrom semena kajsije.

PORUČITE PRIMED 13 FORTE ONLINE: PRIMED 13 FORTE

PRIMED 13 Forte se preporučuje:

  • za jačanje imunološkog odgovora organizma
  • kao pomoćno sredstvo u prevenciji i tretmanu teških bolesti
  • kod virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija.