Kao i u bilo kom drugom organu, i u tkivu mozga može da dođe do nastanka tumora. Moždane strukture sačinjene su iz više različitih tipova tkiva od kojih, kada dođe do nekontrolisanog razmnožavanja ćelija može da nastane tumor.

Tumori mozga mogu da budu benigni i maligni. Neki tumori rastu brzo, dok drugi imaju vrlo sporu tedenciju rasta. Međutim, kada su tumori mozga u pitanju, benigni tumori, iako nemaju osobine malignih u smislu invazije i metastaziranja, svojim rastom unutar ograničenog prostora lobanjske duplje, mogu da oštete vitalno važne strukture i ugroze život čoveka.

Lobanjska duplja je ograničena kompaktnim kostima koje štite strukturu mozga od mehaničkih i drugih štetnih uticaja iz spoljašnje sredine. Kako su kosti lobanje povezane čvrstim vezama, lobanjska duplja nema mogućnost širenja. Tako, ukoliko dođe do pojave bio kakvog novog sadržaja koji se uvećava, to postepeno povećava intrakranijalni pritisak. Veoma je važno da se na vreme prepozna i tretira poremećaj, kako bi se sprečilo oštećenje moždanih struktura.

Koji su simptomi tumora mozga?

Simptomi tumora mozga zavise od vrste i lokalizacije tumora. Mogu da se jave:

  • Promene uobičajenog načina ponašanja
  • Stalna pospanost toku dana
  • Poteškoće u izražavanju, pronalaženju reči, osećaj konfuzije
  • Česte glavobolje, posebno jutarnje
  • Problemi sa vidom, zamućen vid ili pojava duplih slika
  • Nestabilnost u hodu i problemi sa održavanjem ravnoteže
  • Epi napadi

Od lokalizacije, tipa i brzine rasta tumora zavisiće ispoljavanje simptoma. Ukoliko imate neki od navedenih simptoma, ukoliko se novi simptomi javljaju a postojeći pogoršavaju, obavezno zatražite mišljenje lekara o mogućem uzroku. Ukoliko je potrebno, lekar će vas uputiti na dodatne analize kako bi se utvrdio uzrok tegoba.

Postavljanje dijagnoze tumora mozga

Klinički neurološki pregled daje uvid u neurološke deficite. Metode vizualizacije (CT, NMR) 

Lečenje tumora mozga zavisi od vrste tumora, njegove lokalizacije, brzine rasta, uzrasta, opšteg stanja pacijenta i pridruženih bolesti. Najbolji rezultati se postižu kod tumora čija lokalizacija je takva da je moguće hirurško uklanjanje u potpunosti. Kod malignih tumora, nakon operativnog zahvata moguće je sprovođenje dodatnih metoda (radio i/ili hemoterapija) radi smanjenja mogućnosti zaostatka malignih ćelija i njihovog daljeg razmnožavanja.