Karcinom pluća jedan je od najpodmuklijih malignih tumora, zato što veoma dugo ne daje nikakve simptome. Bolest se često otkriva u poodmakloj fazi, kada se jave tegobe kao što je kašalj, iskašljavanje sukrvice i gušenje. Kasna dijagnoza osnovni je razlog velike smrtnost od ovog opakog oboljenja. Tumor pluća i bronhija najčešće je maligno oboljenje kod muškaraca, a četvrto po redu od koga obolevaju žene. Postoji više vrsta karcinoma pluća, a od veličine i položaja tumora zavisi da li se može lečiti prirodnim preparatima, hirurški – operacijom, ili će se primeniti zračenje i hemoteraplja.

U početnoj fazi, simptomi poput kašlja i bola u grudima, kao i prisustvo krvi u ispljuvku mogu da ukažu na zloćudni tumor pluća. Takođe, treba obratiti pažnju i na gubitak težine i apetita. U kasnijim stadijumima bolesti javljaju
se i brojni drugi simptomi kao što su temperatura ili izražena slabost i anemija. Međutim, najvažniji i najčešći simptomi raka pluća jesu uporan kašalj, iskašljavanje sukrvice, bol u grudima pri kašljanju ili dubokom disanju, otežano disanje, upala pluća koja ne prolazi posle terapije ili upala pluća koja se ponavlja na istom mestu, kao i gubitak apetita i telesne težine. Ako se tumor ne leči na vreme, može doći do metastaze, uništavanje okolnog tkiva, a ponekad se ćelije putem krvi ili limfe šire i zahvataju druga tkiva i organe. Rak pluća često dovodi do nakupljanja tečnosti u plućima i oko njih izazivajući pad pritiska i slabljenje srca. Može da zahvati i nerve, a u tom slučaju uzrokuje spuštanje kapaka, suženje zenica, udubljeno oko (enoftalmus) i smanjeno znojenje na jednoj strani lica, bolove u ruci koja postaje obamrla i slaba, kao i promuklost usled oštećenja živaca glasnih žica.
Najbitnije je preventivno delovati na kancer pluća. Primarna medicina se pobrinula za najbolji prirodni preparat PRIMED 13 za koji mogu mnogi posvedočiti njegovu efikasnost kod svih onkoloških slučajeva.

tumor pluća