stitna zlezdaRak (karcinom) štitaste žlezde nije tako uobičajena pojava, iako su benigne promene na ovoj žlezdi relativno česte. Dakle, u pitanju su maligni tumori koji mogu da daju udaljene metastaze, ali bez obzira, pacijenti obično imaju nešto bolju prognozu u odnosu na ostale tipove solidnih tumora.


Najčešći tip karcinoma

Najčešći tip karcinoma koji se javlja kod pacijenata je papilarni karcinom (u oko 80% slučajeva), dok je folikularni karcinom na drugom mestu. Folikularni karcinom se češće javlja kod starijih muškaraca i maligniji je je od papilarnog karcinoma. Anaplastični karcinom je svaki deseti tumor i najveći broj bolesnika nema dobru prognozu.

Karcinom štitaste žlezde obično nastaje od dva tipa ćelija štitaste žlezde. Od folikularnih ćelija nastaje folikularni karcinom, papilarni i anaplastični karcinom. Kalcitonin produkujuće ćelije daju medularni tip karcinoma. Takodje, pored karcinoma, moguća je pojava limfoma ove žlezde, kao i sarkoma, ali nešto redje.

Radioaktivno zračenje povećava rizik

Izloženost radioaktivnom zračenju povećava rizik od nastanka ovih karcinoma po nekoliko puta, naročito papilarnog karcinoma. Neunošenje, ili unošenje malih količina joda u ishrani ne povećava rizik od nastanka ovih karcinoma uopšte, mada veliki broj pacijenata sa anaplastičnim i folikularnim karcinomima ne unosi dovoljno joda u ishrani.

Statistički podaci pokazuju da karcinom štitaste žlezde obuhvata oko 1% svih maligniteta kod ljudi uopšte. Osobe ženskog pola su pod tri puta većim rizikom od oboljevanja od ovog oblika karcinoma.

Lečenje tumora štitne žlezde

Lečenje obuhvata radikalno odstranjivanje žlezde (tireoidektomija sa eventualno zahvaćenim žlezdama), sa doživotnom primenom hormona. Ordiniranje radioaktivno obeleženog joda, takođe ima svoju primenu. Ukupna prognoza zavisi od vrste karcinoma i maligniteta, stadijuma bolesti, starosti pacijenta i opšteg stanja.

primed13fortePrimed 13 Forte je potpuno prirodni preparat za jačanje odbrambenih snaga organizma koji kao glavni sastojak sadrži gljivu kordiceps. Kordiceps ima izraženo antioksidativno dejstvo, čime štiti ćelije organizma od raznih oštećenja.