karcinoidni sindrom

Karcinoidni sindrom je skup simptoma izazvan nekim od karcinoidnih tumora koji rastu iz ćelija koje su deo endokrinog sistema . Ovi tumori ponekad proizvode previše hormona, kao što je serotonin, koji prouzrokuje simptome karcinoidnog sindroma.

Karcinoidni tumori obično sporije rastu. Kada su pronađeni rano, karcinoidni tumori se često mogu uspešno lečiti i izlečiti . Ali u vreme kada se simptomi karcinoidnog sindroma pojave,tumor je obično u odmaklom stadijumu . Važno je dijagnozu tumora i karcinoidnog sindroma postaviti što je ranije moguće.

Najvažniji korak u dijagnostikovanju karcinoidnog sindrom je da se kod nejasanih poremećaja razmišlja o njemu. Nažalost, kašnjenje u dijagnozi je često, prođe čak 5 do 7 godina od pojave prvih simptoma karcinoidnog sindroma.

Najčešći simptomi karcinoidnog sindroma su:

  • Dijareja
  • Crvenilo kože ili lica
  • Lupanje srca
  • Stomačni grčevi
  • Nedostatak daha
  • Šistanje u grudima

Facijalno crvenilo kod karcinoidnog sindroma je obično “ suvo” , a ne u vezi sa znojenjem kao  druge vrste crvenila . Crvenilo je često simptom koji drugi primećuju na bolesniku pre njega samog. Ovi simptomi se mogu pogoršati od stresa , fizičkog napora  ili konzumiranja alkohola . Konzumiranje  određenih namirnica , kao što su sir, meso ili druge namirnice koje sadrže tiramin takođe mogu izazvati simptome. Stres i određene namirnice mogu izazvati I dijareju. Ove informacije u anamnezi često mogu biti važni tragovi u dijagnostici karcinoidnog sindroma.

Karcinoidni sindrom se javlja samo u oko 10% ljudi koji imaju karcinoidni tumor. Iako mnogi karcinoidni tumori proizvode hormone , ovi hormoni često ne dospevaju krvotok . To je zato što krv iz digestivnog trakta obično protiče kroz jetru pre nego što dospe u krvotok tela . Dakle, jetra je u stanju da razgradi  višak hormona pre nego što oni dospeju do drugih delova tela . Ali kada se tumor proširi na jetru ili druge delove tela, višak hormona može izazvati simptome karcinoidnog sindroma.

Pošto su simptomi karcinoidnog sindroma slični simptomima nekih drugih poremećaja , kao što je sindrom iritabilnog kolona, karcinoidni sindrom se često pogrešno dijagnostikuje.