Šta izaziva karcinom jajnika?
Uzrok nastanka karcinoma nažalost još uvek nije razjašnjen. Postoji mogućnost da imate povećan rizik od nastanka karcinoma jajnika ako:
- Kod Vaših bliskih srodnika postoji karcinom jajnika
- Ukoliko niste nikada bili trudni
- Imate više od 50 godina
Studije pokazuju da žene koje su rađale, dojile decu, ili koristile kontraceptivne pilule, imaju manji rizik za nastanak ovarijalnog karcinoma. Ovi faktori smanjuju broj ovulacija u životu žene, što može uticati na smanjenje rizika od ovog karcinoma. O prednostima i rizicima koje nosi upotreba kontraceptivnih pilula posavetujte se sa Vašim ginekologom.
Koji su simptomi karcinoma jajnika?
U ranom stadijumu ne postoje jasni simptomi i znaci. Prvi znak je obično uvećenje jajnika. Uzimajući u obzir lokalizaciju jajnika u karličnoj duplji, ovo uvećanje može veoma dugo ostati neprimećeno. Simptomi uznapredovalog karcinoma obuhvataju:
- Povećanje obima abdomena (posledica nakupljanja tečnosti u trbušnoj duplji)
- Bolovi u donjem delu abdomena i nogama
- Smanjenje ili povećanje telesne mase u kratkom vremenskom periodu
- Promene u pražnjenju creva i mokraćne bešike
- Mučnina
- Oticanje nogu.
Kako da se zaštitite od nastanka karcinoma jajnika?
Nažalost, još uvek nije utvrđen siguran način za prevenciju karcinoma jajnika, ali postoje neke mere koje se mogu preuzeti u cilju smanjenja rizika za njegov nastanak, ili omogućiti dijagnostikovanje u ranom stadijumu, kada je i najbolja prognoza. Ove mere obuhvataju sledeće:
- Redovne ginekološke kontrole, sa ultrazvučnim pregledom organa male karlice (o učestalosti pregleda dogovorite se sa Vašim ginekologom)
- Obavestite Vašeg ginekologa o bilo kakvom neuobičajenom vaginalnom krvarenju ili abdominalnom bolu
- Ukoliko neko od Vaših bliskih srodnika boluje od karcinoma jajnika, obavestite Vašeg ginekologa
- Nemojte koristiti previše talka za kožu blizu vagine
- Izbegavajte prekomernu konzumaciju masne hrane
Nije dokazano da manji unos masti sigurno utiče na smanjenje rizika od karcinoma jajnika, ali zdrava israna sa regulisanjem unosa masnoće i drugih vrsta hranljivih materija može uticati na smanjenje rizika od razvoja mnogih hroničnih bolesti, uključujući i neke druge vrste karcinoma.