zdrava hrana

Pravilna i zdrava ishrana veoma je važna za vreme i nakon tretmana malignih bolesti.

Hemoterapija, terapija zračenjem kao i drugi agresivni oblici terapije u značajnoj meri dovode do slabljenja imunološkog i drugih sistema i organa čoveka.

Pored željenog dejstva na maligne ćelije, hemoterapija i zračenje oštećuju i zdrave ćelije organizma, na prvom mestu ćelije koje se brzo dele. Tu spadaju i crevne resice odgovorne za varenje i apsorpciju hrane.

Njihovo oštećenje praćeno je u manjoj ili većoj meri izraženim gastrointestinalnim problemima, pa je izbor i pravilna obrada namirnica veoma važna, kako bi se uspešnije izbegla mogućnost infekcije i drugih problema sa varenjem i apsorpcijom hrane.

Preporuka za pripremu i upotrebu hrane obolelima od malignih bolesti

Neke od preporuka za pripremu i upotrebu hrane osobama obolelim od malignih bolesti, za vreme, i nakon tretmana su sledeće:

Svu hranu koja se konzumira bez termičke obrade obavezno je dobro oprati, kako bi se smanjila mogućnost unošenja štetnih mikroorganizama.

U stanjima veoma oslabljenog imuniteta čak i inače bezazleni mikroorganizmi mogu izazvati infekciju.

Ne koristiti termički neobrađeno mleko i mlečne proizvode. Mleko i mlečni proizvodi takođe mogu sadržati bakterije koje u oslabljenom organizmu mogu biti uzrok infekcije, i usporiti oporavak nakon tretmana.

Izbegavajte dimljene suvomesnate proizvode

Izbegavati pršutu i druge dimljene suvomesnate proizvode. Dimljenje na nižim temperaturama nije dovoljno da se unište mikroorganizmi, pa je najbolje ne koristiti ove namirnice, makar dok se organizam ne oporavi.

Vodite računa o kvalitetu vode za piće, o njenoj mikrobiološkoj i biohemijskoj ispravnosti.

Koristite voće, povrće i druge namirnice iz proverenih izvora, koja je proizvedena u kontrolisanim uslovima, bez prekomerne upotrebe hemikalija za zaštitu od insekata i drugih štetočina.

U toku prireme hrane, vodite računa da se namirnice termički obrađuju onoliko koliko je vremenski poželjno i na temperaturi koja je dovoljna da se unište mikroorganizmi, a da se ujedno sačuva što više hranljivih sastojaka.

Ukoliko niste sigurni koje namirnice bi trebalo da koristite a koje da izbegavate, svakako možete konsultovati nutricionistu, koji će moći da napravi individualni jelovnik prilagođen vašim potrebama i trenutnom zdravstvenom stanju.

Preporučujemo upotrebu preparata koji snažno podiže i aktivira imuni sistem

primed13forte

Primed 13 Forte  je prirodan preparat koji sadrži med, medicinske gljive kordiceps, reishi, šitake i jezgro kajsije. Povoljno deluje na imunitet, pa se može koristiti kao pomoćno sredstvo u prevenciji i tretmanu različitih poremećaja zdravlja.