Rano otkirivanje tumora

Rano otkirivanje tumora


Danas se za rano otkrivanje malignih oboljenja koristi skrining tj. proces individualnog testiranja populacije gde pojedinac nema ni jedan simptom bolesti kako bi se otkrili oni koji imaju predispoziciju za nastanak oboljenja ili imaju početni stadijum razvitka bolesti. U našoj zemlji su zastupljeni skrining karcinoma grlića materice, karcinoma dojke i kolorektalnog karcinoma.
Rana detekcija malignih oboljenja je ideal kome se teži ali je teško ostvariv jer ne postoje sigurni simptomi i znaci ovih oboljenja kada su promene manje od 3mm. Vreme udvostručavanja tumorske mase kod većine solidnih tumora kreće se u granicama od 50 do 60 dana. Da bi dostigao klinički značajnu veličinu od 1cm3 tumorskoj masi je potrbno oko tridesetak udvostručenja. Za ovo je potrbno 5 do 7 godina.
Mada su simptomi i znaci postojanja malignih tumora nespecifični i mogu da odgovaraju mnogim nemalignim oboljenjima treba obratiti pažnju na : vidljivu ili palpabilnu masu, povraćanje, kašalj, urinarnu retenciju, bolove,utrnulost, paralize, krvarenje, učestalu malaksalost, temperaturu, edeme, leukocitozu,ubrzanu sedimentaciju…

Kod opravdane sumnje na prisustvo malignog tumora potrebno je pored iscrpno uzete anamneze i detaljnog fizikalnog pregleda uraditi i sledeće:
Određivanje hematoloških parametara
određivanje biohemijskih parametara
“imaging” tehnike ( radiografija, angiografija, CT, NMR, ultrasonografija, radioizotopi, endoskopija…)
citološka ispitivanja
Jedino histopatološka potvrda malignog tumora na biopsijskom materijalu utvrđuje definitivnu dijagnozu na osnovu koje se može planirati lečenje.