, ,

Nije svaka promena na koži melanom!

Bazocelularni karcionom na licuPromene na koži, koliko god bezazleno delovale, ne treba shvatiti olako. Mnogi odlažu odlazak dermatologu, ne znajući da čak i najmanja promena na postojećem mladežu ili pojava novog belega mogu biti znak melanoma, jednog od četiri glavna tipa raka kože. Najčešće se javlja kod osoba starijih od 50 godina, ali podložni su mu i pripadnici mlađe populacije koji previše vremena provode na suncu ili odlaze u solarijume.

Važno je otkriti bolest u ranoj fazi, jer se tada maligna promena može hirurški odstraniti, dok kasnije otkrivanje smanjuje šanse za izlečenje. Zbog toga je bitan redovan samopregled kože.

Povreda nije nužno uzrok melanoma

Povređen mladež nije nužno preduslov za nastanak maligne promene. Na povređeno mesto nanesite antiseptik, a sa lekarom se konsultujte tek nakon zarastanja rane. Ako se jave svrab i crvenilo, sačekajte nekoliko dana, jer te tegobe prolaze spontano. S druge strane, nije svaka promena na koži melanom.

Iako ima najveću stopu smrtnosti on se javlja najređe i prepoznaje se po tamnim promenama na koži, čije su ivice nepravilne, a boja drugačija. U najvećem broju slučajeva dolazi do bazocelularnog karcinoma, i to u obliku uzdignutog čvorića boje kože, ranice koja ne zarasta ili čvorića sa krastom koji  vremenom raste.

Može se javiti i aktinična keratoza, koja najčešće pogađa starije osobe, a prepoznaje se po hrapavim pločicama crveno braon boje koje se perutaju. Keratoza se kasnije može razviti u spinocelularni karcinom, koji se javlja u obliku brzorastućeg čvorića sa krastom. Sve maligne promene na koži se odlikuju nekontrolisanim rastom i spontanim krvarenjem.

Hrana kao okidač za nastanak malignih promena

Poznato je da rafinisani šećer hrani ćelije kancera. Stoga bi hranu koja ga sadrži valjalo ograničiti. Dakle, izbegavaju se prerađeni slatkiši, grickalice, zaslađeni sokovi… Štetne masnoće takođe ne bi trebale da se nađu na meniju. Potrebno je izbaciti mesne prerađevine, rafinisana ulja, prženu hranu… Koristite umesto njih hladnoceđena ulja, a prženje zamenite dinstanjem ili barenjem. Ograničite i unos kravljeg mleka, ali slobodno pijte kozije mleko i jedite koziji sir. Takođe, istraživanja su pokazala da gluten pogoduje razvoju kancera, pa bi unos pšeničnog brašna i pekarskih proizvoda koji ga sadrže trebalo ograničiti na minimum.

Prirodna apoteka u kuhinji

Jedite što više svežeg voća i povrća, naročito ono koje je organskog porekla, namirnice bogate vitaminom C, koji ima sličnu strukturu kao i šećer, ali umesto da podstakne razmnožavanje malignih ćelija, staje im na put. Najbolji izbor je bobičasto voće, koje obiluje antikosidansima. Na trpezi bi trebalo da se nađe i paradajz, kuvani naročito, jer sadrži likopen, koji ima antikancerogeno dejstvo i koji se oslobađa tokom kuvanja. Važno je obezbediti i dovoljno vitamina D, kojeg ima u masnoj ribi, pečurkama i jajima, a obavezan je i vitamin A, koji ćete obezbediti vašem organizmu ukoliko konzumirate šargarepu i slatki krompir. Vitamin E ima takođe antikancerogeno dejstvo, a njime obiliju avokado, maslinovo ulje, spanać, riba i semenke suncokreta.
primed13fortePrimed 13 Forte   je prirodan preparat na bazi meda, medicinskih gljiva Kordiceps, Reishi i Shitake, obogaćen jezgrom koštice kajsije. Svaka od medicinskih gljiva koje ulaze u sastav preparata ima izraženo antioksidativno i zaštitno antikancerogeno dejstvo, i u ovom preparatu se ova njihova svojstva međusobno dopunjuju. Preparat je pogodan za prevenciju mnogih malignih oboljenja, a kao izraziti antioksidans se preporučuje u cilju sprečavanja malignih oboljenja kože.  Jezgro kajsijine koštice sadrži vitamin B17, čime doprinosu ukupnom antikancerogenom dejstvu preparata.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *